Shahed (onder) 8 jaar en mohanad (rboven) 6 jaar

Shahed is een meisje van acht jaar oud. Haar broertje, Mohanad, is zes jaar oud. Ze zijn gevlucht uit Syrië. Ze wonen nu al 3 jaar in azc Musselkanaal. Het leukste in dit azc vindt Shahed de spelletjes die ze hier doet. Deze spelletjes doet ze met Roel van het COA (huismeester en allesregelaar), bij Play For Peace en met Time4You. Time4You is van VluchtelingenWerk Nederland en wordt om de week georganiseerd. Elke dinsdag en vrijdag zijn er ook activiteiten. Shahed en Mahanad doen hier altijd aan mee. Shahed: “Het allerleukste zijn de zumba lessen!” Voor Mohanad zijn dat de zwemlessen. En hij is ook erg te spreken over de schaatsbaan die ze in de winter hadden gemaakt. “Dat was echt heel erg leuk!”.

Shahed wil later juf, dokter of zwemjuffrouw worden. Omdat het allemaal belangrijke beroepen zijn waar je andere mensen mee helpt.  Mohanad weet zeker dat hij brandweerman wordt.
Shahed en Mohanad wonen nu al best lang in diverse azc’s. Hier in azc Musselkanaal wonen ze het langst. Daarvoor hebben ze in het azc Budel en in azc Oude Pekela gewoond. Voor Oude Pekela hebben ze nog in Ter Apel gezeten. Mohanad: “Ik wist niet waarom we weer moesten verhuizen. Er kwamen bussen en daar moesten we in gaan zitten maar ik wist niet waar ik heen ging”.

Ook vindt hij het lastig dat zijn vrienden in Musselkanaal ook op doorreis zijn: “Al mijn vrienden zijn verhuisd, ik heb er nu nog maar drie. Ik weet niet waar ze heen verhuizen en heb nog maar contact gehad met één vriendje die is verhuisd”.
Het azc Musselkanaal gaat binnenkort sluiten, maar Shahed en Mohanad hebben hier waarschijnlijk geen last van, omdat ze binnenkort in een echt huis gaan wonen in de gemeente Oirschot. Extra leuk, omdat hun oom al in Breda woont! Hopelijk wijst de gemeente hen een huis toe voordat het azc gaat sluiten. Tot die tijd wonen ze hier heel goed vertellen ze: ‘wij wonen met z’n drieën op een kamer. Beter dan sommige andere mensen hier.’

Toen we aan de kinderen vroegen wat ze tegen de baas van het land zouden zeggen over wat er beter kon in azc’s zei Shahed: “Alle kinderen moeten gezond eten, veel fruit. Verder moet er misschien iets meer sport op het azc komen”.  Mohanad zei: “Alle kinderen moeten kunnen leren zwemmen”.