Yousef is 10 jaar oud en DJ in spé. Afgelopen tijd heeft hij bij de Vrolijkheid een cursus gevolgd en hij is supertrots op zijn DJ-diploma. Yousef: ‘ik hoop dat ik mag draaien op het festival van de Vrolijkheid!’

Behalve DJ-en doet hij aan nog meer activiteiten van de Vrolijkheid mee: moestuintjes planten en knutselen. Hij heeft een goede band met de vrijwilligers hier in azc Rotterdam, waar hij al sinds september 2016 woont. Samen met zijn moeder en broertje van zeven deelt hij een woonunit met een ander gezin, een moeder met haar zoon van zes.

Tweeëneenhalf jaar geleden kwam Yousef in Nederland aan, na zijn vlucht uit Irak. Het was in een periode waarin er meer mensen naar Nederland vluchtten en er was niet genoeg plek in de azc’s. Daarom hebben Yousef en zijn moeder en broertje eerst een paar weken op verschillende plekken in Nederland van sporthal naar sporthal gereisd met een bus. In totaal hebben zij in zes verschillende sporthallen geslapen. In deze periode konden hij en zijn broertje niet naar school. Later gelukkig wel, toen ze in gewone azc’s gingen wonen. Zo is Youssef op school geweest in Den Helder, Gilze Rijen en Eindhoven. Nu, in Rotterdam, gaat hij naar speciaal onderwijs.

School is voor Yousef niet zijn favoriete bezigheid, omdat hij taal en vooral rekenen best moeilijk vindt. Maar zijn ogen glinsteren als hij vertelt over zijn Aikido lessen. Zijn moeder heeft hem hiervoor aangemeld om zijn zelfvertrouwen te vergroten. Ook is hij nu druk bezig met het halen van zijn zwemdiploma.

Yousef heeft wat moeite met vriendschap sluiten: “onze familie is hier het langst van iedereen op het azc. Ik ben daarom al veel vrienden kwijt. Zij gaan weg’. Van zijn klasgenoten krijgt hij hopelijk wat meer begrip, wanneer ze op 17 mei een rondleiding hebben gehad in het azc. Dit is een initiatief van het COA, om Yousef te helpen zijn plekje in de klas te vinden.

Op de vraag wat hij zou doen als hij de baas van het azc was, zegt Yousef:

“ik zou meer speeltuintjes maken. En een beter voetbalveld, omdat deze altijd onder water staat. Én ik zou elke week een feest geven met een rapper, zoals Ronnie Flex!”