Brief van Werkgroep Kind in azc t.b.v. AO 13 februari TK Asiel en Migratie: Flexibilisering opvang

Geachte leden van de vaste Kamercommissie Asiel en Migratie,

U spreekt tijdens het Algemeen Overleg (AO) van 13 februari met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over het Programma Flexibilisering Asielketen. In het regeerakkoord staat dat de regering met dit Programma onder andere het volgende beoogt:  

“Het aantal verhuisbewegingen wordt door deze integrale opzet tot een minimum beperkt, zeker waar het schoolgaande kinderen betreft, van hen wordt in principe niet verlangd elders binnen Nederland te verhuizen.”

De Werkgroep Kind in azc maakt zich zorgen over de vraag of de regering binnen een redelijke termijn aan deze toezegging kan voldoen.  De Werkgroep Kind in azc concludeert op basis van de brief van de staatssecretaris dat het aantal verhuisbewegingen op zijn vroegst pas in 2024 zal verminderen. Het is niet duidelijk of het aantal verhuizingen tot die tijd ook al beperkt wordt en zo ja, op welke manier.

De Werkgroep vindt dit met name zorgelijk omdat het momenteel alarmerende signalen ontvangt over het aantal keer dat kinderen gedwongen moeten verhuizen. 

Het verhuizen is zeer schadelijk: door de onrust en instabiliteit die het met zich meebrengt ontwikkelen kinderen hechtingsproblemen, psychische en psychosomatische stoornissen, zoals angst- geheugen- en slaapstoornissen, en is er een gevoel van onveiligheid.2 Bovendien maken de vele verhuizingen het voor kinderen moeilijk om hun draai te vinden in Nederland en vrienden te maken, kortom kind te kunnen zijn. Daarnaast wordt de continuïteit van onderwijs en eventuele medische zorg door de verhuizingen onderbroken.  

Wij roepen u daarom op om de staatssecretaris te vragen het stoppen van de verhuizingen van kinderen serieus te nemen en de afspraken uit het regeerakkoord na te komen alsmede opvolging te geven aan  de motie Voordewind van 14 februari 2017. 

Wat gaat de staatssecretaris nu doen om het verhuizen van de 7.522 kinderen die nu in de centrale opvang verblijven te stoppen?

lees de volledige brief