© VluchtelingenWerk Nederland

In het project Time4You maken we ons sterk voor de rechtspositie van meereizende kinderen in de asielprocedure. We bieden kinderen en hun ouders gerichte juridische begeleiding en brengen samen met hen de asielmotieven van de kinderen in kaart. Vervolgens onderzoeken we op welke manier we deze informatie in de asielprocedure kunnen inbrengen. Na het eerste jaar vonden we het tijd om uit te zoeken wat deze inspanningen tot nog toe hebben opgeleverd. Daarom zijn we deze zomer gestart met een onderzoek.

Asielmotieven in kaart

In dit onderzoek brengen wij in kaart welke vluchtredenen wij voor de deelnemende kinderen hebben geregistreerd. We analyseren en categoriseren deze signalen en bepalen in hoeverre sprake is van een zelfstandig asielmotief”, legt Evelien Flikweert uit, stagiaire op het Landelijk Bureau van VluchtelingenWerk. “Bij zelfstandige asielmotieven gaat het onder andere om een risico op besnijdenis, rekrutering in de gewapende strijd of gedwongen uithuwelijking”, vult Dominique Ouwerkerk aan, ook stagiaire op het Landelijk Bureau. Inmiddels zijn van de eerste 230 kinderen de asielmotieven in kaart gebracht en de resultaten zijn veelbelovend. “Wat mij zelf vooral opvalt is dat er meer zelfstandige asielmotieven bij deze kinderen zijn dan ik verwacht had. Tijdens mijn studie heb ik eigenlijk weinig tot niet stil gestaan bij de rol van kinderen in de asielprocedure, maar ik zie aan de resultaten dat deze rol groter is dan ik verwacht had”, vertelt Evelien.

Stem aan kinderen geven

Na de analyse van onze eigen signaleringen bepalen we aan de hand van een dossieranalyse of en op welke manier de vluchtredenen in de asielprocedure tot uiting komen. “Daarbij zien we nog steeds dat het vaak voorkomt dat kinderen tijdens de asielprocedure naar de achtergrond verdwijnen, terwijl de resultaten van ons onderzoek juist uitwijzen dat het belangrijk is om naar hun verhalen te luisteren”, stelt Dominique. “Daarom vind ik dit onderzoek ook zo belangrijk”, vult Evelien aan. “Met dit onderzoek kunnen wij een stem geven aan kinderen die soms niet gehoord worden”.

Vervolg

De komende maanden zetten we dit onderzoek door en werken we toe naar een expertmeeting in 2020. Tijdens deze bijeenkomst zullen wij de eindresultaten presenteren aan partijen die betrokken zijn bij de asielprocedure. Daarbij zullen we onder andere terugkijken naar de aanbevelingen die twee jaar geleden zijn opgesteld tijdens een soortgelijk expertmeeting met als doel de rechtspositie van meereizende kinderen te verbeteren. “Met ons onderzoek kunnen we ook de status van deze aanbevelingen monitoren, welke acties nog ondernomen moeten worden en welke acties wellicht al resultaat hebben opgeleverd”, vertelt Evelien. Op basis van onze conclusies willen we gezamenlijk vervolgstappen bepalen, zodat alle betrokkenen zich na de expertmeeting nog sterker maken voor meereizende kinderen.

De gehele nieuwsbrief vluchtelingkinderen van VluchtelingWerk Nederland is hier te vinden.