De noodonderdaklocatie in Zoutkamp is niet geschikt voor kinderen. Hun bewegingsvrijheid is strikt beperkt tot het met hoge hekken omgeven terrein, wat in feite detentie is. Bovendien ligt de kazerne in een grimmige, militaire omgeving, hetgeen niet goed is voor kinderen die uit oorlogsomstandigheden komen. De Staatssecretaris erkent dat de locatie niet in alle opzichten voldoet aan de opvangrichtlijn voor kwetsbare groepen. Daarom stuurde de Werkgroep Kind in azc de staatssecretaris vandaag een brief met de vraag kinderen prioriteit te geven bij overplaatsing naar Ter Apel.

Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Daarnaast benadrukt de Werkgroep Kind in azc het belang van goede WIFI en voldoende devices voor kinderen in azc’s, zodat zij ook nu de scholen gesloten zijn hun huiswerk kunnen maken. Op 17 april beloofde de Staatssecretaris dat de WIFI problemen in de derde week van april opgelost zouden zijn. Om de vinger aan de pols te houden, vroeg  de Werkgroep op 21 april aan scholen hoe het er nu voor staat. Helaas geeft één derde van de 45 scholen die reageerden aan dat de WIFI nog niet voldoende werkt en op verschillende scholen hebben nog niet alle leerlingen een device om hun schoolwerk te maken.

Vooral door de enorme inspanning van leerkrachten en mentoren en de veelal goede samenwerking met het COA lijkt het er op dat in de meeste gevallen de scholen (bijna) alle leerlingen in beeld hebben. Toch hebben sommige scholen ook aangegeven zich ernstige zorgen te maken over sommige leerlingen omdat bijvoorbeeld hun dag- en nachtritme is verstoord.  Daarnaast zijn er zorgen over kinderen die überhaupt niet aan het onderwijs deel kunnen nemen in verband met bijvoorbeeld een recente verhuizing. Dit geeft eens te meer aan dat de veelvuldige verhuizingen van kinderen een negatieve impact hebben op kinderen, juist ook in deze zware tijden.

De werkgroep deelde de resultaten van de inventarisatie met het ministerie van JenV, het COA en de Tweede Kamer. Zo kan direct actie ondernomen worden waar dat nodig is.

De brief aan de Staatssecretaris (29-04-2020) vind je hier. Graag onvangen wij signalen van locaties waar de WIFI problemen inmiddels opgelost zijn of waar ook problemen met WIFI zijn.